Home Nieuws Agenda Colofon Aanmelden Contact


Bands
Project Mali

De oorsprong van de Afro-Amerikaanse en Europese jazz- en improvisatiemuziek ligt in West-Afrika. De invloed van afrikaanse muziek is mondiaal. In de dagelijkse muziekpraktijk ondergaan we die invloeden, vooral ook zonder daar echt besef van te hebben; als voorbeeld kunnen we de danscultuur noemen van rock and roll tot hip-hop en streetdance.

Verscholen achter raciale vooroordelen, commerciële belangen en mistige politiek is de culturele invloed vanuit Afrika historisch en actueel van groot belang en zelfs voor de VS een cultureel exportproduct waar veel geld mee verdiend wordt.

Wij van onze kant vinden improvisatorische kwaliteiten die vaardigheid, alertheid en communicativiteit veronderstellen vitale krachten, evenals de ritmische doorontwikkelde structuren die West-Afrikaanse muziek – met al haar onderlinge verschillen – kenmerkt. Het is het vermogen om vanuit simpele repetetieve patronen te komen tot complexe en gelaagde uitkomsten. Polyritmiek is het sleutelwoord; hier liggen de geheimen van microtiming, swing en groove.


De klankrijkdom en beweeglijkheid van afrikaanse toontalen, kortom de orale cultuur is van grote invloed op de frasering in de moderne amerikaanse muziek. Tegelijkertijd is het zo dat de orale improcultuur economische achtergronden heeft (beperktheid van middelen) die tot bijzondere resultaten heeft geleid die voor iedereen inzichtelijk zijn.

Onze projecten zijn doorgaans interdisciplinair, d.w.z. zij onderscheiden zich door een samenwerken en samengaan van muziek, beweging, tekst en beeld waarin ritme een grote rol speelt. We gebruiken tijdens de voorbereiding en uitvoering van de voorstelling collagetechnieken om tekst,beeld, geluid en beweging met elkaar te combineren, waarbij direct en spontaan handelen de beslissingsmomenten bepaalt. De thema’s ontlenen we aan het dagelijks leven.

Contact: Gerard Fritsma
tel: 0206793278
email: gerard.fritsma@gmail.com

Bezetting:
Gerard FritsmaContrabas
Peter van RaamsdonkSlagwerk
Erik van der WeijdenAltsaxofoon

  
Workshops
Jazztival
Projecten
Bands
Optredens
Log in
Copyright: SBS Jazz Design: Erik van der Weijden Maintenance: Jan Doedens